Escher's wonderlijke wereld

19/ 05/2017 Leoprinting Leoprinting

Op zoek naar een huisstijl raad ik je aan inspiratie op te doen bij de kunst. Daarom is er in mijn blog ook regelmatig aandacht voor een kunstenaar of een kunststijl. Deze blog gaat over Maurits Cornelis Escher: een Nederlandse graficus die water omhoog laat stromen, vogels in vissen verandert en handen elkaar laat tekenen. Die over de hele wereld beroemd werd om zijn grafisch werk van een onmogelijke wonderlijke wereld.

Reizen

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is één van 's werelds meest beroemde grafici. Hij is beroemd om zijn zogenaamde onmogelijke tekeningen, maar hij maakte ook meer realistische werken in de tijd dat hij in Italië woonde. Deze periode reflecteert later in sommige meesterstukken zoals Metamorphose I en II. Tijdens zijn leven maakte M.C. Escher 448 litho's, houtsnedes en houtgravures en meer dan 2000 tekeningen en schetsen. Net zoals sommige van zijn beroemde voorgangers - Michelangelo, Leonardo da Vinci en Dürer, was Escher linkshandig. Ook illustreerde hij boeken, en ontwierp hij tapijten, postzegels en wandschilderingen. Escher werd in Leeuwarden geboren als de vierde en jongste zoon. Vijf jaar later verhuisde de familie naar Arnhem, waar hij zijn verdere jeugd doorbracht. Nadat hij gezakt was voor zijn eindexamen, begon Escher met zijn lessen bouwkunde aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem.  Al na een week vertelde hij zijn vader dat hij zich wilde toeleggen op de studie grafische kunsten. Nadat hij zijn school had afgerond, reisde hij door Italië, waar hij zijn vrouw Jetta Umiker ontmoette. Het stel trouwde in 1924 en bleef tot 1935 in Rome wonen. Gedurende zijn leven reisde Escher door Italië, maar ook naar Zwitserland en Spanje. Hier maakte hij foto's, tekeningen en schetsen, om deze later thuis in zijn atelier te gebruiken voor zijn prenten.

M.C. Escher Maurits Cornelis Escher schetsend bij de Vesuvius, 30 mei 1934

Wonderlijk

Escher werd gefascineerd door de regelmatige geometrische figuren van de wand- en vloermozaïeken in het Alhambra, een veertiende-eeuws kasteel in Granada, Spanje, dat hij in 1922 bezocht. Hij speelde met architectuur, perspectief en onmogelijke ruimtes. Zijn kunst blijft miljoenen mensen over de hele wereld verbazen en in verwondering brengen. In zijn werk herkennen wij zijn uitstekende observatie van de wereld om ons heen en de uitdrukking van zijn eigen fantasie. Escher laat ons zien dat de werkelijkheid wonderlijk, begrijpelijk en fascinerend is. Zijn optische illusies en zijn spel met perspectief: dagelijkse onderwerpen kon hij ongewoon maken door het standpunt of de uitsnede die hij koos.

Fotografie

Om te experimenteren met standpunt en uitsnede was fotografie het ideale medium. Dat begon al toen Escher 15 jaar was. Schetsen maken, houtsnedes en lithograferen kosten tijd, planning en overweging. Fotografie is veel vlugger, een fractie van een seconde. Dat maakt de fotografie tot het ideale speelveld. Het is sneller, hét medium voor het experiment. Escher experimenteerde in zijn jongere jaren dan ook graag met foto's. Probeersels met contrasten tussen licht en donker, groot en klein, perspectief, hij schoot ze allemaal. Deze experimenten vormden de voedingsbodem voor Escher's blik als kunstenaar. De blik die hem groot zou maken.

Expositie

Ben je net als miljoenen anderen ineens nieuwsgierig geworden en wil je het werk van M.C. Escher bewonderen, ga dan in Den Haag naar de expositie 'Escher in Het Paleis'. Ook op Pinterest vind je een interessante presentatie van zijn werk.

ABONNEER OP DE LEOPRINTING BLOG

VOLG ONS