Wie is Jaap Drupsteen?

Jaap Drupsteen, voor grafische vormgevers is hij een begrip! Hij is onder meer grafisch ontwerper, maar ook multimedia vormgever. Wil je Jaap Drupsteen ontmoeten dan heb je nog maar kort de tijd, t/m 6 november, om zijn expositie The Rhythm Painter te bezoeken.

The Rhythm Painter The Rhythm Painter

Stel je een ruimte voor van ruim 400 vierkante meter met daarin twaalf kolossale, op wanden geprojecteerde, abstracte beelden. Licht hypnotiserende abstracties die zich blijven ontwikkelen. De beelden pulseren mee op het ritme van zeven verschillende muziekstromen die gesynchroniseerd zijn op één tempo.

matrix_1201_header

Beeld en muziek vloeien samen tot één sublieme ervaring, ofwel Synchresis. Het beeld swingt, net als de muziek. Dit is de installatie Rhythm Painter van Jaap Drupsteen, nu in RMT.

tumblr_ngc7k0nRHt1qgnecwo1_1280

Drupsteen (1942) is opgeleid aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede (nu AKI ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten). Drupsteen werkte als grafisch ontwerper onder meer voor de NTSNOSVPRO en de VARA, waar hij zich specialiseerde in het maken van leaders, zoals die van Het Gat van Nederland, netstyling, muziekvideo's en videografische producties, en was creatief directeur van Signum (BBDO-groep). Grote bekendheid verwierf hij met het ontwerp van een serie bankbiljetten voor De Nederlandsche Bank ter waarde van: 10, 25, 100 en 1000 gulden. Deze biljetten werden uit de roulatie genomen met de introductie van de euro.

10 Gulden Tien Gulden

Hij ontwierp de eerste televisie-huisstijl voor de VPRO, leaders en animaties voor programma’s als ‘Het Gat van Nederland’ en ‘Machiavelli’. Ontwikkelde een videografische productie- en regiemethode, maakt eigen producties met simultaan gecomponeerde animaties.

Nederlands Instituut Beeld en Geluid, Hilversum Nederlands Instituut Beeld en Geluid, Hilversum

Drupsteen ontwierp tevens de buitenkant van het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, dat in november 2006 werd geopend. Het ontwerp bestaat uit grote kleurvlakken, waarin verregaand geabstraheerde historische film- en televisiebeelden zijn verwerkt. Jaap Drupsteen is een toonbeeld van wat een goed ontwerper in huis moet hebben: geen beperkingen voor welk medium of materie dan ook!

ABONNEER OP DE LEOPRINTING BLOG

VOLG ONS