Wie is Ootje Oxenaar?

18/ 11/2016 Leoprinting Leoprinting

De rol die R.D.E. (Ootje) Oxenaar heeft gespeeld in de ontwikkeling van het Nederlandse grafisch ontwerpen is buitengewoon interessant. Vanaf de jaren zeventig was hij werkzaam bij de Dienst Esthetische Vormgeving van de PTT - van 1970 tot 1976 als adjunct en daarna tot 1994 als hoofd. Zijn betekenis als een van de belangrijkste publieke opdrachtgevers in deze periode van het grafisch ontwerpen in Nederland is nauwelijks te overschatten. Dat succes is te danken aan Oxenaars eigen visuele productie vanaf het begin van de jaren vijftig en aan de positie die hij op grond daarvan als vooraanstaand grafisch ontwerper innam in het ontwerpveld.

De ontwerpen van Oxenaar zorgde voor veel waardering. Het Nederlandse geld (voor de invoering van de euro) was in de hele wereld spraakmakend. Na de oorlog werd er steeds meer aandacht besteed aan het muntgeld en de bankbiljetten. Dit komt wellicht doordat de overheid het geld steeds meer ging zien als een communicatiemiddel naar de burgers. Maar ook als land (geld is een nationaal product) zich te profileren als stabiel, welvarend en vooruitstrevend.

Ootje Oxenaar met een afbeelding van het 10 gulden "Frans Hals biljet"

Biljet ‘de Vuurtoren’

In 1985 is het ontwerp voor ‘de Vuurtoren’ klaar. Opvallend is de strakke geometrische vorm van de vuurtoren, bij de vorige twee biljetten is dit duidelijk niet het geval. De vuurtoren staat horizontaal afgebeeld, ook dit is nieuw. Op de achterzijde is weer een afbeelding van een landschap geplaatst met daarbij de contouren van een deel van Nederland. Dit was het laatste biljet dat door Oxenaar ontworpen is. In een interview zei hij dat hij aan dit biljet het meeste plezier heeft beleefd. Hij had hier de volledige vrijheid en mocht hij alles zelf bepalen.

Dé vuurtoren West-Schouwen bij Haamstede

ABONNEER OP DE LEOPRINTING BLOG

VOLG ONS