Kies de uitstraling die bij je past - Leoprinting Blog

Kies de uitstraling die bij je past

Wil je graag een gepersonaliseerd promotioneel product maar heb je geen idee welke druktechniek hiervoor het meest geschikt is? In deze blog geef ik je een beknopte uitleg over de meest populaire druktechnieken bij Leoprinting en visualiseer deze via bijbehorende afbeeldingen.

 

Blindpreeg

Ook wel blinddruk, reliëfdruk, diepdruk of droogstempel. Er komt bij deze techniek geen inkt, vernis of folie aan te pas. Het design is zichtbaar doordat het omhoog of omlaag is gedrukt in het materiaal door middel van een stempel. Het is als een soort reliëf in het product.

Voor- en nadelen van blindpreeg

Wil je met je bedrijf graag luxe uitstralen dan is blindpreeg een zeer goede keuze voor jou. Blindpreeg zorgt er namelijk voor dat het product een chique en luxe uitstraling krijgt. Zoals op de bovenstaande afbeelding te zien is heeft Hugo Boss gekozen voor een blindpreeg. Het merk zelf straalt luxe uit en dat moet dan natuurlijk ook bij hun producten. Blindpreeg is ook erg moeilijk om na te maken, dus je hoeft niet bang te zijn dat je ontwerp zomaar gejat kan worden. Dankzij de korte productietijd zijn korte deadlines vaak ook geen probleem. Er zijn wel een paar nadelen aan blindpreeg. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een kleur aan de bedrukking toe te voegen. En is blindpreeg niet voor alle materialen beschikbaar.

 

Foliedruk

Foliedruk is ook bekend als Hotfoil stamping. Door een gegraveerd messing stempel te verhitten tot ongeveer 120 graden Celsius komt het folie los van de stempel en hecht zich aan het te bedrukken materiaal. Er zijn folies in vele hoogglans metallic, matte of holografische kleuren beschikbaar. Populaire kleuren zijn hierbij goud en zilver. Daarnaast zijn alle overige kleuren ook mogelijk. Paramount Channel heeft in de onderstaande afbeelding gekozen voor een foliedruk. Dit geeft mooi weer hoe een stempel eruit ziet.

Voor- en nadelen van Foliedruk

Net als bij blindpreeg is de productietijd van foliedruk kort. Dankzij het folie is het ontwerp extra goed zichtbaar op het product en trekt het zeker de aandacht. Maar foliedruk is wel gevoelig voor krassen of beschadigingen. In tegenstelling tot de blindpreeg kan foliedruk dus wel met een kleur, dat is maximaal 1 kleur per stempel.

 

Zeefdruk

Zeefdruk is een sjablonen-drukproces en kan vrijwel op elk materiaal gedrukt worden. Vaak worden ook de vertalingen gebruikt Silkscreening of Screenprinting. De inkt wordt door het gaas van het sjabloon heen gedrukt op het te bedrukken materiaal. Heineken heeft voor zeefdruk gekozen, zodat hun logo goed zichtbaar was op het product.

Voor- en nadelen van zeefdruk

Bij zeefdruk ben je niet beperkt tot bepaalde materialen waar dit op gedaan kan worden. Er zijn namelijk heel veel oppervlakken waar dit geschikt voor is. Zeefdruk kan met maximaal 2 PMS kleuren gedaan worden. Daarbij moet wel gezegd worden dat de kwaliteit van de kleuren erg hoog is. Doordat er inkt wordt gebruikt moet dat eerst drogen voordat het verzonden kan worden. Hierdoor is de productietijd van zeefdruk langer.

 

Digitaaldruk – full colour

Digitaaldruk is te vergelijken met een printer die in je kantoor staat. Er wordt direct vanaf de bestanden geprint. Bij digitaaldruk worden er toners gebruikt in plaats van inkt. Op de afbeelding is heel duidelijk te zien dat er meerdere kleuren in het design zitten.

Voor- en nadelen van digitaaldruk

Wil je graag je producten snel in huis hebben dan is digitaaldruk een goede keuze. De productietijd hiervan is namelijk kort. Zelfklevende Memominds kunnen hiermee soms al binnen een paar dagen geleverd worden. Digitaaldruk is voornamelijk voordelig bij lage oplages. Bij hogere oplages wordt het minder voordelig.

 

Tampondruk

Deze techniek heeft iets weg van stempelen. Het ontwerp wordt in een cliché gemaakt. Deze wordt met inkt gevuld en vervolgens in spiegelbeeld op het tampon gedrukt. Van de tampon wordt het op het voorwerp gedrukt.

Voor- en nadelen van Tampondruk

Tampondruk heeft een heel groot voordeel, namelijk dat het op verschillende vormen beschikbaar is. Doordat de tampon flexibel is past het zich aan de oppervlakte aan. Hierdoor zijn kleine details ook mogelijk. Calvin Klein heeft nu gekozen om op het meest rechte gedeelte van de pen te drukken. Bij Hotel & Lounge is goed te zien dat de tampon zich heeft aangepast aan het ronde oppervlak en het design is heel mooi op de pen gedrukt. Als het te bedrukken materiaal donker is dan is tampondruk geen aanrader. Doordat de inktlaag dun is dekt het niet goed. Ook is het alleen geschikt voor kleine voorwerpen, zoals pennen. De productietijd is wel lang, zeker als er meerdere kleuren aan te pas komen. De inkt lagen moeten namelijk eerst drogen voordat de volgende laag erop kan.

 

Laser gravering

Laser gravering is een laserstraal die aangestuurd wordt door een computer. Het ontwerp wordt in het voorwerp gegraveerd, hierdoor is het zeer gedetailleerd.

Voor- en nadelen van laser gravering

Het mooie aan laser gravering is dat de kleinste details erg scherp worden afgebeeld. Doordat dat er geen fysiek contact is tussen het product en de machine, kunnen er tijden het proces ook geen beschadigingen worden opgelopen. De laser graveert in het product zelf. Dit zorgt ervoor dat de onderlaag van het product zichtbaar wordt. Het is dus ook niet mogelijk om het een eigen kleur te geven. Het product waar Punch | Metals in is gedrukt heeft duidelijk een witte onderlaag.

 

Offset druk

Bij Offset druk wordt het design eerst op een aluminium plaat aangebracht. Deze plaat wordt vochtig gemaakt. En volgens komt er een laag inkt over de plaat. Doordat het vocht zich alleen hecht aan de delen die niet in het design zitten stoot het de inkt op die plekken af. Het inkt wordt op een rubber oppervlak gedrukt, vanuit daar wordt het op het materiaal gedrukt. De onderstaande afbeelding geeft goed weer dat elk design mogelijk is. Zo bestaat bijvoorbeeld het design van McDonald’s uit veel verschillende kleuren, maar het design van Vodafone dat er naast ligt bestaat maar uit twee kleuren.

Voor- en nadelen van offset druk

Heb je een ontwerp dat veel kleine details bevat? Dat is met offset druk geen probleem. Bij offset druk zijn kleine details namelijk goed zichtbaar afgebeeld. Het is beter om voor offset druk te kiezen als je een hoge oplage heb, dan is het namelijk voordeliger dan bij lage oplages. Er is wel een klein nadeel aan offset druk. De inkt is namelijk alleen op oliebasis.

 

Transferdruk

Het ontwerp wordt eerst in spiegelbeeld op een plakkende folie gedrukt. Daarna wordt de folie op het materiaal geplakt. Het materiaal wordt vervolgens in de pers gedaan waar onder hoge druk en temperatuur de inkt loslaat van de folie en zich hecht in het materiaal.

Voor- en nadelen van transferdruk

Transferdruk is zeer geschikt voor op textiel. Alleen is het niet beschikbaar op oneffen textiel. Er zijn ook geen beperkingen in kleuren. Het kan volledig full colour bedrukt worden. Het Superheroes design bestaat uit veel kleuren en details, met transferdruk is dat geen probleem. Deze techniek is voornamelijk voordelig bij lage oplages. En de techniek is niet heel duurzaam.

 

Borduren

Als eerst wordt er een borduurkaart gemaakt. Deze kaart zorgt voor de juiste instellingen in de borduurmachine. De borduurkaart wordt gemaakt aan de hand van het design. Vervolgens wordt het materiaal in de machine gelegd en begint de machine met borduren.

Voor- en nadelen van borduren

Doordat het borduursel niet slijt, blijft het ontwerp er mooi uitzien. Veel mensen denken dat het alleen beschikbaar is op textiel, maar er zijn veel meer mogelijkheden dan je misschien zou denken. Zo kan het bijvoorbeeld ook op notitieboeken. Een nadeel bij borduren is wel dat kleine details niet mogelijk zijn.

 

Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld gekregen van de druktechnieken en helpt dit in de keuze voor welke druktechniek bij je past. Meer informatie ontvangen of op zoek naar een speciale druktechniek zoals bijvoorbeeld een 3D reliëfdruk? Laat een reactie achter of neem direct contact met ons op!

leogroup

leogroup

Leoprinting zorgt voor inspirerende promotionele ideeën en innovatie, Like&volg ons! Bedrukte post-its®, notitieblokken, memoblokken en meer! www.leoprinting.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *