Mona Lisa en de geschiedenis van de emoticons - Leoprinting Blog

Mona Lisa en de geschiedenis van de emoticons

Een vraag aan jou: wie heeft de icoontjes en emoticons uitgevonden….? Ik dacht zelf de Egyptenaren: met hun hiërogliefen…. Na een beetje speurwerk kwam ik er achter dat deze hiërogliefen van bijvoorbeeld een valk of een slang toch letters zijn en nét als ons alfabet klanken uitdrukken.

Lascaux
Rotstekening in Lascaux Frankrijk

Pictogram

Op het woord pictogram kom ik wat verder: rotstekeningen van mensen uit de prehistorie die je op vele plaatsen op aarde kan vinden zijn de de eerste pictogrammen. Pictogram komt uit het Latijn. Picto komt van ‘pictus’ of in het Nederlands: ‘geschilderd’. Gram komt van ‘gramma’ ofwel ‘letter’. Een voordeel is dat deze beeldtaal meer universeel is, te begrijpen voor mensen met verschilende talen. Pictogrammen zijn handig op treinstations, vliegvelden, bouwplaatsen, productiehallen, werkplaatsen, ook op machines en zo meer. Daarnaast zijn ook verkeersborden een soort pictogrammen. Een ander voordeel kan een grotere overzichtelijkheid zijn. Pictogrammen (ook iconen geheten) worden daarom ook veel toegepast op computerschermen.

glimlach emoticons
Mona Lisa glimlach

Is de Mona Lisa een emoticon?

Interessant is dat we in het digitale tijdperk nieuw soort pictogrammen hebben, die emoties uit drukken: emoticons. Is misschien Leonardo da Vinci die de Mona Lisa schilderde de uitvinder van de eerste Emoticon?

Richard Ball Smiley emoticons
Richard Ball en Smiley

Smiley

In 1963 (het tijdperk van Love & Piece en de hippie cultuur) toen er nog amper computers bestonden ontwierp Richard Ball de eerste analoge Smiley voor een reclamecampagne. Deze Smiley moest een soort glimlachende zon voorstellen.

emoticons

Dubbele punt streepje haakje

De computersmiley kwam veel later. In 1982 typte Scott Fahlman, een onderzoeker bij IBM, de eerste dubbele punt streepje haakje op een bulletinboard. (Bulletinboards zijn de voorlopers van websites.) Men zegt dat dit de geboorte is van de eerste computersmiley. Na onderzoek op oude tapes kan Scott Fahlman aantonen de eerste te zijn die een emoticon gebuikte op 19 september 1982. Hier is het originele bericht te bekijken. In de vroege jaren van de 1980’s was het moeilijk om te zien of iemand die een boodschap plaatste op een online bulletin board plaatste juist serieus, grappig of sarcastisch was. De oplossing was om hier tekens voor te maken, waarmee het idee om emoticons te maken was ontstaan. Later werd de computersmiley: dubbele punt streepje haakje vervangen door een plaatje. Iedereen gebruikt ze tegenwoordig in messenger,  e-mail, SMS en WhatsApp. Iedere dag verschijnen er nu nieuwe, waardoor het moeilijk is om alles up-to-date te houden.

 

Leoprinting

Leoprinting

Leoprinting brengt u op de hoogte van de ontwikkelingen en achtergronden op het gebied van marketing en communicatie. Nu ook te vinden op MarketingTribune.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *